De FIA zal in Barcelona meer gaan letten op de flexibele vleugels van de Formule 1-auto’s. Sommige teams maken namelijk misbruik van de situatie. Nikolas Tombazis legt namens de FIA uit waarom ze besloten hebben de regels aan te scherpen en wat dit betekent voor de Formule 1-teams.
Een flexibele voor en/of achtervleugel zorgt voor veel voordelen bij een Formule 1-auto. Dit heeft alles te maken met de druk van de wind op de auto’s. Dankzij een flexibele vleugel kan de wind makkelijker over of langs de auto glijden, en hierdoor weten de coureurs snellere tijden neer te zetten. De marge voor een flexibele vleugel was volgens artikel 3.15.4 van het technisch reglement 15 millimeter en dat wordt teruggebracht naar 10 millimeter.
Punt van discussie
In Japan werd McLaren er nog van beschuldigd dat het een te flexibele achtervleugel had. Zij hebben deze vleugel nu aangepast en hebben deze week extra testen gedaan om er zeker van te zijn dat hun vleugels goed in elkaar zitten.
De aero-elasticiteit is al jaren een punt van discussie in de Formule 1. Door de hoge snelheid waarmee de auto’s rijden, is het simpelweg onmogelijk dat de auto’s helemaal niet reageren op de luchtdruk. Daarom wordt er dan ook een bepaalde hoeveelheid millimeter beweeg ruimte toegestaan.
Giorgio Piloa’s archive illustrations demonstrate the evolution of front and rear wing flexibility tests over the years#FIA #F1 pic.twitter.com/vzGKBTGRUs
— FIA (@fia) May 29, 2025
Weloverwogen beslissing
Nikolas Tombazis is jaren geleden gestart binnen de Formule 1 bij Benetton als Formule 1-autodesigner. Naast Benetton heeft hij ook gewerkt voor de teams van McLaren en Ferrari. Nu werkt Tombazis als Single Seater Director bij de FIA. Naast de aanpassing van het reglement zullen er ook meerdere testen worden gedaan bij de vleugels. Tombazis bracht via de FIA daarom het volgende statement naar buiten over de nieuwe regels, met daarin een uitleg over de keuzes die zijn gemaakt: "Tijdens een reeks races tijdens en na de Grand Prix van België hebben we camera's op de voorvleugels van alle auto's geïnstalleerd en opnieuw kwamen we tot de conclusie dat de tests strenger moesten worden", zegt Tombazis. "Die conclusie kwam echter vrij laat in het jaar en we vonden dat als we aan het begin van dit seizoen extra tests hadden ingevoerd, dit zwaar zou zijn geweest voor de teams en mogelijk tot het schrappen van bestaande voorvleugels en extra kosten zou hebben geleid. Daarom vonden we een uitgestelde invoering verstandiger."
Front wing flexibility tests are being stiffened this weekend, but how does a deflection test actually work?
— FIA (@fia) May 29, 2025
Gorgio Piola illustrates how the FIA tests front and rear wing flexibility.#FIA #F1 #SpanishGP pic.twitter.com/895Ptzrk76
Uitleg Tombazis
Ook ging Tombazis nog dieper in op de beslissing die er nu genomen is over de meerdere testen die er plaats zullen gaan vinden. "Er zijn gebieden waar de neiging tot flexibele componenten minder sterk is, bijvoorbeeld door de lineaire modus. Daarom kan het zijn dat we er op een gegeven moment voor kiezen om de tests minder streng te maken", zegt hij. "Maar in wezen is de filosofie hetzelfde. We moeten waakzaam zijn en blijven testen. Sterker nog, we definiëren nu al de belasting voor volgend jaar. We zullen dus zien hoe de eerste test zich ontwikkelt en als we moeten reageren om de eerlijkheid te behouden, dan zullen we dat doen."
Lees ook: Weerbericht F1 Grand Prix van Spanje 2025
Lees ook: Bortoleto baalt van 'risicovolle' actie van Antonelli na crash in Monaco
Lees ook: Horner: ''Verplichte tweestopper zorgde voor interessante strategieën''